Oletko kuullut tonttukaverista? Tämä hauska ja taianomainen jouluperinne on lähtöisin Yhdysvalloista, ja se on hurmannut perheitä ympäri maailmaa. Idea on yksinkertainen: punalakkinen tonttu tarkkailee lasten käytöstä päivisin ja lentää öisin Joulupukille raportoimaan. Aamulla tonttu ilmestyy takaisin uuteen paikkaan – tai joskus keskelle hassua kepposta! Tämä on samalla hauska tapa laskea päiviä jouluun.
Mikä ihme Tonttu hyllyllä -perinne on?
Tämä ihastuttava perinne sai alkunsa vuonna 2005 Carol Aebersoldin ja Chanda Bellin kirjasta The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition. Perheet adoptoivat oman tonttukaverin, joka toimii joulupukin silminä ja korvina joulun alla. Veijaritonttu saapuu joulukuun 1. päivä ja pysyy jouluaattoon saakka.
Lapsille tonttukaverin seikkailujen löytäminen on joulukuun aamuhetkien kohokohta. Tämä perinne toimii samalla hauskana joulun odotuksena ja ystävällisenä muistutuksena pysyä kiltillä listalla.
Säännöt ovat yksinkertaiset:
Anna tontulle nimi, jotta se tuntuu perheenjäseneltä.
Älä koske tonttuun, sillä se menettää taikansa.
Ole kiltti – tontut kuuntelevat tarkkaan!
Meidän perheen tonttuperinne
Kun unkarilaisperheenä asumme Suomessa, Joulupukin ja tonttujen kotimaassa, olen lisännyt tähän amerikkalaiseen perinteeseen omia piirteitä. Meidän tonttumme, Lumia ja Felix, tuovat joulukuun alussa kirjeen Joulupukilta. Kirjeessä kerrotaan tyttäremme vuoden saavutuksista ja rohkaistaan häntä jatkamaan kiltteyden tiellä.
Tonttukaverit ovat olleet tärkeä osa joulukuun juhlahetkiämme. Tyttäreni, joka on nyt 11-vuotias, rakastaa Lumiaa ja Felixia ja odottaa innolla heidän paluutaan. Hän jopa kirjoittaa heille kirjeitä ympäri vuoden, täysin vakuuttuneena siitä, että tontut heräävät eloon hänen nukkuessaan.
Joka ilta asettelen tontut uuteen kohtaukseen. Oli kyseessä sitten vessapaperilumiukot tai vaahtokarkkisota, vaivannäkö palkitaan tyttäreni ilolla. Pinterest on täynnä ideoita, ja käytän jopa taulukkoa pysyäkseni järjestyksessä.
Mistä Tonttukaverin saa?
Punanuttuisia tonttukavereita on saatavilla verkkokaupoista ja Suomessa esimerkiksi K-Citymarketista tai Prismasta. Jos et pidä perinteisestä tonttufiguurista, voit tehdä oman tonttusi, mutta itse tehdyissä voi olla haasteita: ne saattavat olla vaikeammin aseteltavia koon tai pehmeyden takia.
Jos ostat tontun, valitse malli, jossa on taipuvat raajat, jotta sen asetteleminen on helpompaa ja kepposiin saa enemmän vaihtelua! Tai voit hankkia "Elf Flex Upgrade Kit" -lisäosan Amazonista.
Helppoja vinkkejä aloittamiseen
Tonttukaveri sopii erityisesti 4–8-vuotiaille lapsille, jotka ovat tarpeeksi vanhoja ymmärtämään joulun taian mutta tarpeeksi nuoria uskomaan tonttujen elävyyteen. Vanhemmat sisarukset voivat myös osallistua ja auttaa luomaan hauskoja temppauksia!
Inspiraatiota Pinterestistä
Kerää ideoita ja rekvisiittaa omalle Pinterest-taululle – näin saat ideat nopeasti esille tarvittaessa.
Hyödynnä olemassa olevia leluja
Käytä lasten omia leluja tontun seikkailuissa, kuten LEGOja, nukkeja tai toimintafiguureja.
Tulosta valmiita materiaaleja
Verkossa on paljon ilmaisia tulostettavia rekvisiittoja (usein englanniksi). Canva-ohjelmalla voit helposti tehdä omia suomenkielisiä versioita.
Pidä homma yksinkertaisena
Aloita helpoilla tempuilla, kuten tontun siirtämisellä uuteen paikkaan tai piilottamalla se hassusti.
Ole mukana leikissä
Miksi Tonttukaveri on erityinen?
Tämä perinne luo kestäviä muistoja ja tuo taikaa joulunodotukseen. Lapsille se on päivittäinen ilo, ja vanhemmille mahdollisuus tuoda kotiin naurua ja riemua.
Muista ottaa kuvia tontun kepposista! Voit koota tammikuussa joulukuvakirjan, johon tallennat tontun tempaukset ja muut ihanat joulumuistot, joita voitte katsella vielä vuosienkin päästä.
Kokeile ja anna tontun tuoda iloa joulunodotukseesi!
Jos haluat laajemman oppaan Tonttu hyllyllä -perinteeseen ja paljon vinkkejä kepposiin, lue artikkelin englanninkielinen versio.
Comments